תמיד אומרים שעונת המשמשים היא עונה קצרה מאוד וכל כותרת של מתכון עם משמשים תכלול גם את האזהרה שעונת המשמשים אוטוטו עומדת להיגמר ולכן חייבים לרוץ לקנות משמשים ולהכין את המתכון. ולמה אני מספר לכם את זה? כי רבים לא מודעים לזה, שעונת חלוקי הנחל היא עוד יותר קצרה ונמשכת שבוע אחד בלבד!. בשבוע האחרון של אוגוסט. מי שרוצה לאפות לחם פרנה (לחם על חלוקים) זה הזמן. מהרו מהרו כי עוד מעט יגמר.
חלוקים בדעותינו
השבוע הייתי עם הילדים באחד מנהרות ארצנו וראינו חלוקי נחל ממש על סף הבשלה. טיפונת בוסר, אבל במאמץ רב, הצלחנו למצוא כמה שהקדימו להבשיל. אז אם אתם רוצים לאפות לחם על חלוקי נחל, השבוע יש לכם חלון הזדמנויות. (אני יודע שאפשר לקנות חלוקים גם במשתלות, אבל כמו תמיד, אני מעדיף דברים טריים על פני חומרי גלם משומרים).
פה אפשר לראות את חלוקי הנחל במקום הגידול הטבעי שלהם.
ניקוי החלוקים מאוד פשוט. ממש כמו שמכינים לובסטרים. מרתיחים סיר גדול עם הרבה מים וכאשר המים רותחים, מכניסים את החלוקים ומבשלים בערך חצי שעה (הצרחות יפסיקו תוך כמה דקות, לא להיבהל). לאחר חצי שעה מכבים את האש ונותנים למים להתקרר. כאשר החלוקים קרים, לוקחים סקטוצ' ומשפשפים טוב טוב את החלוקים. את פעולת הניקוי עושים פעם אחת.
עכשיו שיש לכם חלוקים שטופים ונקיים, אפשר להתחיל עם הבצק. את המתכון לקחתי מהבלוג המקסים של אידית "חוג הקוטב הצפוני" . לא משנה מה שיטת הכנת הבצק האהובה עליכם: לישה ידנית (רומנטית משהו, מכניסה חלק מהנשמה שלכם לתוך הבצק או בעיקר פרקטית כשאתם רוצים ללוש בצק בזמן שכל בני הבית ישנים) או לישה במיקסר (תשכחו מהרומטיקה ותוך כמה דקות יש בצק מוכן).
את הבצק נכין מ- חצי ק"ג קמח לבן מעורבב עם כף סוכר, כף שמרים יבשים (או חצי חבילת שמרית: קוביה או שמרים בגרגרים), כף שמן, כף שטוחה של מלח גס ו-350 גרם מים פושרים. לאחר כמה דקות לישה, כאשר נקבל בצק אחיד ונעים נעביר אותו לתוך קערה משומנת קלות ומכוסה במגבת לחה להתפחה עד הכפלת הנפח.
לאחר הכפלת הנפח של הבצק (יכול לקחת בסביבות 45 דקות בקיץ עד כמה שעות בחורף), ניקח את החלוקים (אם הם עדין מפרפרים אפשר לתת להם מכה קלה עם מערוך והם יפסיקו) ונסדר אותם בתוך תבנית מרופדת בנייר אפיה (לא חובה, פשוט שלא ישרטו את התבנית). נכניס את התבנית לתוך תנור שחומם ל-220 מעלות ונכניס לתנור.
בינתיים, ניקח את הבצק ונחלק בעדינות לשני חלקים שווים. כאשר עובדים עם הבצק, עשו זאת בזהירות על מנת לא להוציא ממנו את האויר. פיתחו בעדינות את הבצק לשני עלים גדולים (בערך בעובי של 2 ס"מ), מירחו מעט שמן זית (שימנע מהבצק להתייבש) וכסו. אם אתם מכינים את הלחם הזאת בחורף, קחו בחשבון זמן התפחה ארוך יותר ואז אפשר לחכות מעט עם החימום של התנור.
כאשר התנור התחמם, נוציא בזהירות את התבנית ונניח על משטח עמיד לחום ונעביר בעדינות את הבצק אל החלוקים.
נחזיר את התבנית לתנור וננמיך את החום ל-200 מעלות. נאפה את הלחם במשך 10-12 דקות וכאשר הלחם מוכן, נוציא שוב את התבנית בעדינות ונעביר את הלחם לרשת צינון ונכניס את הלחם השני לאפיה.
אם אתם רוצים להוסיף קצת חטא לפשע, מירחו על הלחם בעודו חם מעט חמאה מומסת וכמה טיפות של שמן זית וביזקו מעל כמה גרגרי מלח גס. הלחם מעולה לנשנוש בפני עצמו או להגשה עם מאכלים עם רטבים שאפשר לטבול את הלחם ברוטב.
הערה חשובה: קיבלתי מייל מאחד הקוראים שמציין שאיסוף חלוקי נחל מנחלים אינו חוקי. מזל שאת שלי קניתי במשתלה 🙂
מצרכים:
- 500 גרם קמח
- 350 גרם מים
- 1 כף שמרים יבשים
- 1 כף סוכר לבן
- 1 כף שמן זית
- 1 כף מלח
אופן ההכנה:
- לשים את כל חומרי הבצק לבצק רך וגמיש.
- מעבירים לקערה משומנת קלות ומתפיחים עד הכפלת הנפח.
- בזהירות, מחלקים את הבצק לשני חלקים ופותחים לעלה בעובי 2 ס"מ בערך.
- מסדרים חלוקים בתבנית ומחממים בתנור לחום של 220 מעלות.
- כאשר הבצק תפח, מוציאים בזהירות את התבנית למשטח עמיד חום ומניחים בזהירות את הבצק על החלוקים.
- מחזירים לתנור לאפיה של 10-12 דקות ומנמיכים את הטמפרטורה ל-200 מעלות.
- כאשר הלחם מוכן מעבירים בזהירות לרשת צינון ואופים את הכיכר השניה.
- לאחר האפיה אפשר למרוח את הלחם במעט חמאה מומסת וכמה טיפות שמן זית.